You order an appetizer for $9.99, 2 entrées for $7.99 each, and a dessert for $3.49. The sales tax is 6% and you leave a 15% tip based on the bill with sales tax. What is the total cost of your restaurant outing?

Asked By Zay On 03/23/2017 21:54

Answers

The subtotal is 9.99 + 2 x 7.99 + 3.49 = 29.46. The sales tax is 0.06 x 29.46 = 1.77 The bill with sales tax is 29.46 + 1.77 = 31.23. The tip is 0.15 x 31.23 = 4.68 So the total cost of the outing is 31.23 + 4.68 = 35.91.
Answered On 03/24/2017 00:00


Begin by totaling your order. $9.99 + 2($7.99) + $3.49 = $29.46 In the next step you want to calculate your sales tax of 6%. What is 6% of $29.46? First, convert 6% to a decimal. Percent is always calculated out of 100, so to convert 6% to its decimal form, divide 6 by 100. 6% in its decimal form is 0.06. Second, multiply the total cost of your meal by 0.06. $29.46(0.06) = 1.7676. Since we are working with money, round to the hundredths place. The amount of your tax is $1.77. Sales tax is always added to your order total. $29.46 + $1.77 = $31.23. This is the total amount of your bill. Finally, calculate the 15% tip. What is 15% of $31.23? To find the answer to this question, convert 15% to its decimal form. As before, you divide by 15 by 100 to make this conversion. 15/100 = .15. Now multiply the total cost of your meal by .15. $31.23(.15) = 4.6845. Again, since we are working with money, round to the hundredths place. $4.68 is the amount of the tip. Finally, add this amount to the amount of your bill. $31.23 + $4.68 = $35.91. The total amount of your meal, including tax and tip, is $35.91.
Answered On 03/24/2017 15:21